На Косову и Метохији расте опасност од исламиста, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

1103352118

 

Говорећи на састанку Савета безбедности УН, Дачић је рекао да је «ниво верског екстремизма на Косову и Метохији највиша у региону».

 

Према његовим речима,

 

«раст политичког и верског екстремизма и радикализације довеле су до погоршања безбедносне ситуације што представља претњу за све житеље Косова и Метохије, а по правилу су најугроженији повратници у национално мешовитим срединама», преносе РИА «Новости».

 

 

Дачић је уједно упозорио на пораст верског екстремизма у покрајини и на чињеницу да се до сада, од 220.000 програниних Срба, вратило само 1,9 одсто.

 

Посебан разлог за забринутост је, како је додао, присуство елемената тероризма и деловање радикализованих екстремиста у виду повратника са ратишта на Блиском Истоку на Косову. У самом Извештају говори се о хапшењима и подизању оптужница против већег броја косовских Албанаца због сумње у повезаност са терористичким организацијама, подсетио је он.

 

«У извештајном периоду било је више случајева исписивања графита «ИСИС» на кућама Срба, на зидовима објеката СПЦ и поред путева. Подсетићу и на случај хапшења четворице наоружаних исламиста крајем јануара испред капија манастира Дечани, бисера српске, европске и светске духовне и културне баштине, који се налази и на Унесковој Листи светске баштине у опасности», рекао је Дачић.

 

 

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин, говорећи на седници Савета безбедности УН о КиМ рекао да ситуацију у покрајини и даље обележавају трајна криза и сукоби с опозицијом. Оценио је и да је ситуација с косовским Србима и даље веома озбиљна, а да се територија покрајине користи за врбовање и тренирање бораца «ИД».

 

Чуркин је рекао да договорена Заједница српских општина постоји само на папиру иако то треба да допринесе међуетничким односима, тако што би косовски Срби добили права. Према његовим речима, фаворизује нема стварну владавину права на Косову.

 

«Нови позив на буђење крајем јануара било је хапшење групе наоружаних екстремиста у манастиру Високи Дечани који су према неким изворима имали симболе «Исламске државе». Надамо се да ће овај случај бити детаљно истражен а канали екстремиста — пресечени», рекао је руски дипломата.

 

 

Пре месец дана су КФОР и Косовска полиција спречили напад исламиста на православни манастир Високи Дечани.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;