БАЊАЛУКА, 29. фебруар — Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да је за српски народ и Републику Српску неприхватљиво да се 1. март прославља као дан независности БиХ.

 

«Никада нећемо сматрати 1. март празником за Србе, већ даном гажења људских права», рекла је Рајилићева Срни.

 

 

Према њеним ријечима, непримјерено обиљежавање дана такозване независности БиХ у Федерацији БиХ /ФБиХ/, сваке године представља «нож у срце» српском народу.

 

Рајилићева поставља питање — како је могуће уопште говорити о празнику ако га не призна један народ и један ентитет?

 

«Тај датум подсјећа Србе на почетак рата, почетак прогона са кућног прага, са радних мјеста, одвођење у логоре, затворе, сабирне центре за Србе», истакла је она.

 

 

Рајилићева је нагласила да 1. март подсјећа на прво прегласавање на референдуму, а затим на формирање паравојних јединица и њихове «ноћне акције » које су биле атак на српске животе и имовину.

 

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

 

У ФБиХ 1. март се обиљежава као дан независности, док Срби овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.
Тог дана 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

 

 

Тагови: ;