«Евроазијска економска унија (ЕЕУ) и Шангајска организација за сарадњу (ШОС) ће почети рад на припреми споразума о континенталној економској сарадњи», изјавио је први заменик шефа Министарства за економски развој Алексеј Лихачев на првом кинеско-руском форуму у Москви, преноси ИНТЕРФАКС.РУ.

«У децембру 2015 године је изнесена идеја наших казахстанских партнера о зони слободне трговине. Нисмо само просто позвали кинеску делегацију, већ смо добро развили ту идеју. У ствари, ми ћемо припремити све услове за несметани рад овог партнерства и свеобухватан споразум у оквиру уније», рекао је он.

rusija-i-kina

«И ми разумемо да данас СЦО укључује земље као што су Кина и Русија, земље централне Азије, али укључује и Јерменију и Белорусију, као и Индију и Пакистан са којима је сарадња почела тешко, али мислим да ће се у будућности то полако регулисати. Мислим да ће доћи тренутак да ће половина светске популације бити учесник овог великог споразума», описао је Лихачев контуре будућег споразума.

Према његовим речима, споразум обухвата следеће главне компоненте: слободу кретања робе, слободу кретања капитала и инвестиција, удобан амбијент за повећање удела плаћања у националним валутама и преференцијални приступ тржишту за услуге, а посебно за изградњу.

«Желео бих да нагласим да овај план познат нашим лидерима – Председницима Кине и Руске Федерације. Мислим да ће овај, можда најамбициознији трговински споразум на свету, коначно бити заокружен на састанку шефова држава Шангајске организације за сарадњу», рекао је први заменик Министра.

Према његовим речима, расправа о контурама будућег споразума је заказана за 17 март на састанку Министара економије и трговине у Москви. Планирано је да на следећем састанку шефова Влада буде презентован извештај о начину припреме овог споразума. «То ће, наравно, бити шире него када је реч само о слободној трговини, јер ће сем робе бити и много других опција», рекао је први заменик Министра.

Ката

Тагови: ; ; ;