„Фајненшел тајмс“ поводом избора Хашима Тачија за председника оцењује да Косову прете општи хаос и анархија.

 

косово

 

На око четири километра од Приштине налази се модерна зграда вредна 30 милиона евра, Палата правде, коју је ЕУ изградила као „симбол повећања поштовања и поверења у институције које гарантују владавину права на Косову“, пише лист и наводи да није показано нити јавно поштовање, нити владавина права, нити мир и стабилност када је парламент за председника изабрао Тачија, бившег команданта терористичке ОВК и некадашњег премијера Косова.

 

„Опозициони посланици бацали су сузавац по згради парламента, оно што редовно раде још од октобра, у намери да оборе владу и натерају је на ванредне изборе. Изван парламента, демонстранти су бацали Молотовљеве коктеле на Тргу Скендербега и гађали полицију каменицама. Полиција, од којих су неки били распоређени као снајперисти на оближњим крововима, борила се сузавцем и воденим топовима. Док су они чистили трг, изгледало је мање значајно што је Тачи изабран за председника од тога што је Косово један корак ближе да испуни услов за Хобсову анархију“, оцењује „Фајненшел тајмс“, пренео је „Блиц“.

 

Лист подсећа да је Косово са 1,9 милиона становника једнострано прогласило независност од Србије 2008. године уз подршку САД и 22 од 27 чланица ЕУ, али да то и даље не признаје више од 100 земаља света, међу којима су и Русија, Индија, Бразил, Кина, Иран…

 

Западне владе које су подржале независност Косова сада гледају политички неред и насиље у Приштини, које ствара атмосферу свеопштег страха и неповерења између Срба и Албанаца, уз комбинацију очаја и забринутости, пише „Фајненшел тајмс“.

 

Магазин је цело балканско подручје, од Грчке до БиХ, описао као препуно политичких турбуленција, економских катастрофа и друштвених немира.

 

Ипак, истиче, нестабилност на Косову посебно је забрињавајућа због утицаја на мигрантску кризу.

 

Беким Колаку, косовски министар евроинтеграција, прошле недеље је упозорио да би око 200.000 становника Косова могло покушати да се домогне земаља ЕУ уколико се њиховој земљи ове године не омогући безвизни режим.

 

Будући да ужива огромни економски, политички и војни утицај на Косову, САД и њени европски савезници подстицали су самопроглашену републику да стане на ноге, пише лист, и додаје да су резултати тога „помешани“.

 

„Део проблема лежи у договору, парафираном у августу, влада Косова и Србије, да се успоставе широка права аутономије за Србе у Покрајини. Албански националисти, концентрисани у покрету ’Самоопредељење‘, главној опозиционој странци, не подносе такав договор. Са друге стране, чак га ни Срби не воле“, тврди лист.

 

Још важније, пише лист, хаос који влада Косовом јесте „цена коју ЕУ и САД плаћају због површне политике стабилности“ коју су водиле. Лист пише и да у самопроглашеној држави и даље не постоје ред и мир, политичка корупција још је на високом нивоу, а организовани криминал није искорењен.

 

Ипак, закључује лист, Запад и даље има времена да се позабави овим питањима пре него што тотална анархија преузме Косово.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;