Када је почео да распад Совјетског Савеза Михаил Сергејевич Горбачов то није могао да преживи политички, па је поднео оставку. Он је био последњи Председник те државе, након чега је Борис Јељцин постао је први Председник Русије.

Mihail-Gorbacov-SSSR-620x350

На данашњи дан 1931. године, рођен је Михаил Сергејевич Горбачов, последњи председник Совјетског Савеза.

После преузимања власти 1985. године, отпочео је промене познате као «гласност» и «Перестројка».

Окончао је период «хладног рата» и одрекао се чврсте контроле над чланицама Варшавског Пакта, што је довело до пада режима у источноевропским земљама.

Процес који је започео није успео да контролише, због чега се 1991. године распао Совјетски Савез, што политички није успео да преживи, али је награђен Нобеловом наградом за мир.

Након оставке, Горбачов је основао Међународни фонд друштвено-економских и политичких студија познат под именом Горбачовљева фондација, затим Међународни Зелени крст с којим је био један од три највећа покровитеља Повеље Земље, а постао је и члан Римског клуба.

Покушао је да буде Председник Русије, па се кандидовао 1996 године, али је прикупио тек 1% гласова, вероватно због незадовољства људи због распада Совјетског Савеза, што га није спречило да 2004 представља своју земљу на погребу Роналда Регана.

Након чеченских терорирстичких напада широм Русије Владимир Путин је покренуо иницијативу да се замени избор регионалних гувернера системом којим би их именовао Председник сам а одобрила регионална Скупштина. Горбачов је, заједно са Борисом Јељцином, критиковао Путинове акције као корак назад од демократије.

Горбачов је 2005. године награђен наградом «Point Alpha» због своје подршке уједињену Немачке. Такође је добио почасни докторат Минстерског универзитета.

Ката

Тагови: