Аутор: Р. Ћирковић

Маџимдер Мухамад Амин, председник Федерације миграната у Русији, изјавио је да је узбекистанска дадиља, која је у Москви убила четворогодишњу девојчицу, нарушила углед свим радним мигрантима у Русији. Он је позвао све послодавце да пре ангажовања радника провере њихову медицинску документацију. Узбекстанска дадиља је радила у Русији илегално, а у породици жртве, према првим информацијама, најмање годину и по дана. Русија се много бави проблемом илегалних миграната, преступима које они чине у земљи-домаћину, али и ужасним условима у којима често живе чак и у главном граду, где их је и највише.

112794

Према подацима Федералне миграционе службе Русије у тој земљи живи 10,9 милиона страних држављана од чега 35% у Москви. Трећина њих, рекао је недавно шеф ФМС Константин Рамодановски, у Русији борави илегално мада се број оних који нелегално бораве у Русији смањује.

Најбројнији странци у Русији су, по речима Рамодановског, Узбекистанци, Таџикистанци, Азербејџанци, Јермени и Киргизи. Према раније објављеним подацима листу су предводили Украинци са 2,6 милиона, али је за њих однедавно промењена регулатива и дат им је рок да свој статус промене.

У Русији борави око 2,1 милиона Узбекистанаца, милион Таџикистанаца, и нешто мање Казахстанаца и Белоруса. Али како су Казахстан, Белорусија и Јерменија чланице Евроазијског савеза, а Киргизија је у фази приступања, грађани тих земаља не морају тражити посебне дозволе за рад у Русији, мада и они морају поштовати законе о усељавању.

У Русији су обавезне радне лиценце за странце. Илегални мигранти у Русију углавном долазе као туристи мада су казне за нарушавање дозвољеног туристичког боравка оштре: за прекорачење од 120 дана следује забрана уласка у Русију од три године, за прекорачење од 270 дана забрана је пет година, а за прекорачење дуже од године изриче се забрана уласка у Русију од 10 година. Трећина странаца крши прописе о туристичком односно боравку из приватних разлога, тврди Федерална служба за миграције. Преступи које чине странци, а поготово радни мигранти честа су тема и опречних руских јавних расправа.

Надлежни московски истражни органи прошле су године објавили да су странци током 2014 починили укупно 9 000 преступа у руском главном граду, односно 25 преступа дневно. Лидери су, тада је саопштио Сергеј Јарош, руководилац у Истражном комитету Москве, Узбекистанци, Таџикистанци и Киргизи.

Обрачуни међу радним мигрантима из ових земаља такође су веома чести. Сем њиховог нелегалног боравка у Русији, као и њиховог високог учешћа у криминалу, и власти и институције које мигранте представљају брину често ужасни услови у којима мигранти живе. Недавно се у Москви запалила нелегална текстилна фабрика у којој је изгорело 12 миграната из централне Азије, међу којима је било троје деце.

Ката

Тагови: ;