Угледни амерички аналитичар Џорџ Фридман, донедавни директор обавештајне агенције Стратфор, у недавној анализи за магазин Форбс дао је стручни поглед на геополитички положај и стратегију Русије. Он истиче да је Русија због свој географског положаја увек била егзистенцијално угрожена, и да је Украина и даље питање које ће одредити њену даљу судбину.

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ДРУГИ

 

download (4)

 

Многи људи мисле да мапа служи да само прикаже географију и топографију неке земље, али мапе могу да открију много о политичким, војним и економским приликама једне државе. У ствари, географска мапа је прво место одакле може да се размишља о неке стратегији земље, јер она може открити факторе који иначе нису очигледни. Када се погледа мапа данашње Русије, она показује њен тежак положај после распада Совјетског Савеза и објашњава Путинове дугорочне намере у Европи.

 

Русија је скоро континентална земља.

 

Један од кључева за разумевање стратегије Русије је њен положај у односу на остатак Европе. Европско полуострво је окружено са три мора. Линија од Петрограда до Ростова на Дону грубо дефинише источне границе балтичких држава, Белорусије и Украине, које леже на источном ободу Европског полуострва.

 

Већи део Европе се налази на мање од 300 миља од мора. Већи део Русије, са друге стране је ефективно без излаза на море. Арктички океан је далеко од њених насељених места, а неколико лука које тамо постоје су углавном неупотребљиве зими.

 

Европа контролише приступ Русије светским океанима.

 

Европска Русија има три тачке за приступ глобалној поморској трговини. Једна је преко Црног мора и Босфора, под контролом Турске. Друга је од Санкт Петербурга, где бродови морају пловити кроз данске воде. Трећи је дугачак ледени пут, почевши од Мурманска, између Гренланда, Исланда и Велике Британије.

 

Сва три пута је лако затворити. То показује рањивост Русије изазване њеним лошим приступом океанима и воденим путевима, и такође објашњава зашто је Русија у суштини континентална земља, јер приступ земље мору у великој мери може утицати на њену економску и политичку снагу.

 

Ката

Тагови: ; ;