Анкара је саопштења да Турска не пропушта у своје територијалне воде другу групу бродова НАТО-а назвала провокацијом.

70915934c8

 

«Очигледно је да су фалсификоване, и највероватније усмерене на провоцирање» — рекао је извор листа.

 

Турска прошлог викенда није дозволила бродовима НАТО-а да уђу у њене територијалне воде ради борбе против илегалног пребацивања миграната у Европу, пишу медији. Бродови НАТО-а нису почели поморску операцију у циљу борбе против илегалног пребацивања миграната у Европу зато што и даље чекају дозволу за улазак у територијалне воде Турске, наводи „Јаху њуз“, преноси АФП.

 

Без обзира на молбу немачке команде операције НАТО-а, Анкара је прошлог викенда одбила да пропусти бродове Алијансе у своје територијалне воде, саопштио је дипломатски извор агенцији АФП. Још један саговорник агенције из дипломатских кругова потврдио је ове информације.

 

Одлука о покретању ове мисије која треба да омогући решавање миграционе кризе донета је 11. фебруара на састанку министара одбране земаља-чланица Северноатланске алијансе у Бриселу. Наглашено је било тада да овај корак треба да помогне Европи да се избори са најозбиљнијим таласом избеглица од периода Другог светског рата.

 

Саопштено је да се војни бродови НАТО-а баве патролирањем заједно са обалским службама Турске и Грчке, као и пограничном службом ЕУ Фронтекс.

 

Спутњик

Тагови: ;