Други човек НАТО-а: Срби да не брину

Ниједан од споразума које је Србија потписала са НАТО-ом не ствара никакве услове о чланству, рекао је председавајући Војног комитета НАТО- Петр Павел, додајући да Србија има интерес да остане војно неутрална и да се то поштује.

1103701429

 

„Србија има интерес да остане војно неутрална и ми то поштујемо и немамо намеру да је гурамо на било коју страну“, рекао је за Б92 Петр Павел, додајући да НАТО поштује Србију као суверену земљу.

 

Истакао је да верује да се односи Србије и НАТО-а стално развијају у последњој деценији, да се враћа узајамно поверење и да је јасно утврђено да је сарадња и партнерство у корист обе стране.

 

Како каже, када постоји заједнички интерес и добра воља тада ће бити добра сарадња.

 

Истакао је и да ниједан од споразума о слободи кретања или иницијатива о партнерству не ствара никакве предуслове о чланству Србије у НАТО-у.

 

„То је одлука Србије и нико је неће мењати. Имати споразум о слободи кретања је стандард који НАТО има са сваком партнерском земљом са којом има поверенички фонд и заједничке активности“, рекао је Павел.

Наводећи да је споразум потребан да би се имплементирао поверенички фонд, Павел је истакао да сличне споразуме имају и Јордан и Аустрија.

 

„Нема ничега што би требало да изазове страх и забринутост код становништва Србије“, рекао је Павел.

Навео је и да је циљ посете као и када долазе други НАТО званичници — да се оснажи сарадња, да се боље разуме ситуације на терену, да се разговара о заједничким интересима.

 

„Мислим да имамо доста заједничких изазова — тероризам, екстремизам који долази са југа, миграције, трговина људима. То су све теме које заједнички треба да разумемо да бисмо им приступили на прави начин“, рекао је Павел.

 

На питање да ли ће најаве да ће НАТО повећати своје присуство на истоку Алијансе појачати тензије са Москвом, он је рекао да јединице неће бити веће од батаљона и да то не може да представља претњу било коме.

Спутњик