Бугарска 3 марта слави национални празник- Дан ослобођења од османлијског јарма. Ове године је неочекивано на прославу позван и председник Турске Таип Ердоган пише The Bulgarian Times.

 

ердоган

 

Том приликом медији саопштавају да на прославу није позван руски председник. У Софији то објашњавају чињеницом да Бугарска тренутно има ближе контакте са Турском него са Русијом, као и чињеницом да је у време ослобођења од отоманске империје страдало много више турских војника него руских.

 

Портпарол руског председника Дмитриј Песков потврдио је данас новинарима да Кремљ још увек није добио позив од Бугарске за прославу Дана ослобођења од отоманског јарма.

 

«Могуће је да је позив упућен дипломатским каналима, или уопште није упућен»- рекао је Песков одговарајући на питање новинара.

 

Том приликом Песков је рекао да је ово «суверена одлука Бугарске» и да се према њој Русија односи » добро и са уважавањем».

 

«Наравно ми нашим бугарским партнерима желимо да увек буду ослобођени од било каквог јарма, и да увек суверено доносе одлуке како не би штетили својим националним интересима»- рекао је он.

 

 

Вести Ру

 

 

Тагови: