Угледни амерички аналитичар Џорџ Фридман, донедавни директор обавештајне агенције Стратфор, у недавној анализи за магазин Форбс дао је стручни поглед на геополитички положај и стратегију Русије. Он истиче да је Русија због свој географског положаја увек била егзистенцијално угрожена, и да је Украина и даље питање које ће одредити њену даљу судбину.

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ТРЕЋИ

 

download (4)

 

Западна граница је од кључног значаја за Русију

 

Руска реалност се лако може схватити из карата које приказују густину становништва, пољопривредна подручја и железничку мрежу. Становништво Русије је згуснуто дуж њене западне границе са Европом и њене јужне границе са Кавказом (подручје између Црног мора и Каспијског мора на југу).

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ПРВИ

 

Сибир је слабо насељен. Реке и инфраструктура теку ка Западу. Средишња подручја руске пољопривреде су такође на југозападу. Клима у Северној Русији није добра за развијену пољопривреду, што чини руску границу са Украином и границе на Кавказу и у централној Азији виталним.

 

Као и код распореда становништва, на западу и југу Русије су њене најдрагоценије пољопривредне површине. Значај западних и јужних региона се може видети и у транспортној структури земље.

 

Железнички саобраћај је и даље од кључног значаја, а железничка мрежа је такође оријентисана ка западу и југу. Само две железничке линије повезују европске делове Русије са пацифилким приморским регионом, а већина Сибира нема транспортну мрежу. Ова три фактора показују основни унутрашњи образац Русије.

 

Њен примарни фокус и рањивост су на западу, са секундарним интересом на Кавказу. Сибир је на карти велик, али његов највећи део је минимално насељен и има малу стратешку вредност.

 

Граница према Западу, односно европски део представља језгро Русије, а све друге области на истоку Азије представљају периферију.

 

Ката

Тагови: ; ;