СЕОСКИ ЕПИСКОП

Анастасиjа Рахлина

(извод из интервјуа)

Тарски и Тјукалински Епископ Саватије за себе каже да је сеоски Епископ. После богослужења у саборној цркви пије чај с народом Божијим у једноставној трпезарији и једина привилегија архијереја се састоји у томе што сви имају пластичне чаше, а он своју керамичку шољу.

Сибирски град Тара је основан пре Омска и ратовао је чувајући руске границе тако одважно и ватрено да у току првих шест година после његовог оснивања људи нису орали и сејали – само су се бранили од непријатеља. И градили су храмове – велике и камене – који никад нису били празни.

230414.p

— Данас нема одлучности. Питају: зашто нема светаца? Зато што нема одлучности. Дете се рађа и одмах се поставља питање: «Кад му треба давати да једе: кад плаче или у одређено време?»

Сад кажу: «Наравно, кад пожели.» А раније су свеци учили да треба јести у одређено време. Зато што ће у оба случаја дете добити исту количину млека. Али ако му будемо давали да једе чим заплаче дете ће схватити да треба да заплаче да би било нахрањено. Одрашће и тако ће плакати целог живота.

А ако зна да га мама воли и да ће га сигурно нахранити, само што треба мало да причека и да се стрпи, целог живота ће бити стрпљиво. У стрпљењу ће стећи своју душу, у трпљењу ће градити свој дом и породицу.

— Рус је добар човек пун поверења. Као што су људи размишљали у време СССРа: ето, «хладни рат» се десио зато што смо били јаки и самостални, а ако се предамо у ропство, неће нас дирати.

Тако је било и у време Смуте, 1612. године: сматрало се да су наши цареви лоши – Борис Годунов је лош — зато је боље да се предају пољском краљевићу, а пошто ће то бити «наш» краљевић, престаће да ратује против нас. Такво је руско чудо-размишљање. Света простота. Ако вам се тако свиђа, света глупост.

Тако је било и 1990-их година: сад ћемо се предати Америци и пасти на колена и престаће да ратују против нас.

Али пролази годину дана, пролази девет година, дванаест година, а они нас још увек пљачкају.

Главно је то што смо се пробудили. Питање је само да ли смо то учинили на време.

— Света Русија је смисао живота, национална идеја, коју смо имали до Петра I, када прозори из Европе или ка Европи још нису били отворени. То је било време Свете Русије.

А касније је овај појам доживео препород, био је тражен у време спора између словенофила и западњака. У принципу, не би их требало супротстављати – и једни и други су били патриоте.

Словенофили су идеале Свете Русије стављали на свећњаке како би се оријентисали, али је Русија ипак кренула западним путем: протестантизам, капитализам, комунизам…

И у наше време појам Света Русија доживљава препород. Користе се изрази «руски свет», «традиционалне вредности» и чини се да заиста на свету нема никог другог ко би ове вредности сачувао.

Није важно да човек само иде у цркву, већ да тражи Бога, да Га тражи с болом и љубављу. И онда ће Света Русија бити у његовом срцу.

Нисмо ми рекли, већ су долазили људи из иностранства и говорили да се све земље граниче с другим земљама, а Русија се граничи с небом.

Ката

Тагови: ;