Власти у Анкари предложиле су споразум с 14 земаља «које су извор илегалне имиграције», изјавио је портпарол турске дипломатије Танџу Билгич не наводећи о којим државама је реч.

 

70915934c8

 

Турска је истакла да је спремна да с 14 земаља потпише споразум о реадмисији илегалних избеглица, како би се смањио прилив миграната од турских обала до Европске уније.

 

«Потписивање тог споразума можемо да планирамо након одлуке које ће земље донети после разговора с нама», додао је Билгич и оценио да Турска није у могућности да «моментално заустави прилив избеглица».

 

Грчка је у поступку враћања у Турску 308 миграната без права на азил у Европској унији, саопштила је Европска комисија у Бриселу, нагласивши да «ЕУ појачава напоре да они који не могу добити међународну заштиту у Европи буду брзо и ефикасно враћени у земље из којих су дошли или кроз које су прошли».

 

 

Председник Европског савета Доналд Туск налази се у посети балканским земљама, а сутра се очекује у Турској у оквиру припрема европског самита посвећеног избегличкој кризи.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;