Шеф Спољнополитичког одбора руске Думе Алексеј Пушков оценио је да се у Сирији одлучује о светском поретку и да се не ради само о локалном конфликту.

 

pushkov_foto_0

 

«САД знају да губе на имиџу незаобилазне нације ако доживе неуспех у Сирији, и тога је већ месецима свестан и државни секретар Џон Кери», казао је он бечком дневнику «Пресе».

 

Пушков је истакао да је Русија данас, поред САД и Кине, једна од три светске силе, која независно може доносити одлуке на глобалном нивоу и наглашава да је званична Москва, као свестска сила, у Сирији интервенисала преузимајући одговорност за стање у свету.

 

Он такође сматра да је ЕУ зависна од САД.

 

Пушков каже и да Русија неће упућивати копнене снаге у Сирију и да је циљ њеног ангазовања да подржи сиријску војску и све оне који се боре против Исламске државе.

 

«Ми подржавамо Башара ал Асада јер је он још увек легитимни председник Сирије и уз изузетак Курда, једина снага у тој земљи која се на копну бори против Исламске државе», нагласио је он.

 

Пушков је негирао да Русија Западу у Сирији жели да одржи лекцију.

 

«Међутим ми не видимо разлог да се држимо по страни када су САД у последње две деценије, у којој су имале монопол на решењу проблема на Блиском истоку, регион комплетно уништиле», казао је он.

 

Пушков сматра да на Блиском истоку не постоји вакуум који су направиле САД, већ да се ради о катастрофи.

 

«Западни аналитичари користе појам вакуума, и то је је само љубазни начин да се каже да су Американци доживели потпуни неуспех. Либија, Ирак, Сирија, Јемен — САД нису ништа постигле осим хаоса», уверен је он.

 

Пушков је истакао да је Русија одговорна и за безбедност својих савезника у Централној Азији — у Казахстану, Таџикистану или Киргизији.

 

«То је наше рањиво предворје, којем прети Исламска држава. Време је да неко успостави ред на Блиском истоку», додао је он.

 

Према његовим речима, поредак у Сирији је неко други разорио,подсетивши да САД желе да свргну Асада.

 

«Када је амерички председник Барак Обама 2012.спознао да пуч против Асада, који је припремао, неће успети, он је почео заједно са Турском, Катаром и Саудијском Арабијом да подржава радикалне исламистичке групе. Ми смо у Сирији интервенисале када од САД циљано решење није функционисало. Сирији је потребно политичко решење», поручује Пушков.

 

Он је истакао да Асада подржава велики део сиријског становништва и да политичко решење не може бити засновано на његовом свргавању, већ на преговорима владе и опозиције.

 

Тек је, како је додао, војна акција Русије у Сирији успоставила равнотежу и омогућила политичко решење и без Русије, уверен је он, сада у Сирији не би било примирја, преговора, и Исламска држава и Ал Нусра би сада између себе делиле Дамаск.

 

Слабљење или уништавање Исламске државе доноси и већу безбедност Русији, али ако та терористичка организација ојача то је онда већа опасност по Русију, упозорио је он.

 

Упитан за опасност од директне конфронтације Турске и Русије у Сирији Пушков је рекао да се Русија веома одговорно понашала после обарања руског авиона и убијања руског пилота.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;