Русија сматра да је одлука сиријских власти о организовању парламентарних избора у априлу 2016. године у складу са тренутним Уставом Сирије и да не угрожава предузете мере у спровођењу мировног процеса, саопштио је Кремљ. Француски председник реаговао осудивши организовање избора.

 

Путин упозорио ФСБ да се «непријатељи иза границе» већ спремају за предстојеће руске изборе (ВИДЕО)

 

Руски председник Владимир Путин оценио је да организовање парламентарних избора неће утицати на мировни процес о окончању петогодишњег рата у Сирији, наводи се у саопштењу, у ком се додаје да се прекид ватре, који је ступио на снагу пре недељу дана, углавном поштује.

 

Путин је оцену изнео после телефонског разговора са француским колегом Франсоа Оландом, немачком канцеларком Ангелом Меркел и премијерима Велике Британије и Италије, Дејвидом Камероном и Матеом Ренцијем.

 

Кремљ је навео да је примирје створило услове за политичко решавање сиријске кризе путем дијалога зараћених страна под окриљем УН. Наставак преговора заказан је за 9. март у Женеви.

 

Оланд је, са друге стране, осудио организовање избора у Сирији.

 

«Идеја о организовању избора је провокативна и потпуно нереална», рекао је Оланд на заједничкој конференцији за новинаре са Ангелом Меркел у Паризу.

 

Сиријске власти су 22. фебруара саопштиле да ће 13. априла бити одржани парламентарни избори.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ;