Угледни амерички аналитичар Џорџ Фридман, донедавни директор обавештајне агенције Стратфор, у недавној анализи за магазин Форбс дао је стручни поглед на геополитички положај и стратегију Русије. Он истиче да је Русија због свој географског положаја увек била егзистенцијално угрожена, и да је Украина и даље питање које ће одредити њену даљу судбину.
РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ЧЕТВРТИ
download (4)

 

Русија је изгубила своју тампон зону против Запада

 

Као континентална сила, Русија је веома рањива. Налази се на европској равници, са неколико природних баријера који могу да зауставе непријатеља који долази са запада. Источно од Карпата, равница окреће на југ, и отвара врата за улаз у Русију.

 

Поред тога, Русија има неколико великих река, што отежава унутрашњи транспорт и даље смањује економску ефикасност. Са толико економске активности која се налази у близини границе, а са тако мало природних баријера, Русија је у опасности. Зато није никакво изненађење што је померање границе ка Западу што је више могуће руска национална стратегија.

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ДРУГИ

 

Прва група земаља на европском полуострву, гледано са Истока су Балтичке земље, Белорусија и Украјина. Оне пружају дубину са којом Русија може да се заштити, а такође могу да обезбеде додатне економске могућности.

 

Пре почетка Првог светског рата, руска граница је била на западу, а њена контрола над делом Пољске је била од посебног значаја. Када је Немачка 1941. поново напала Русију, њен продор је био врло дубок, али је на крају Русија победила својом стратешком дубином, која је исцрпела Немце, и жилавошћу својих трупа. Да је Руси нису имали, изгубили би рат.

 

Због тога је руска стратегија на крају Другог светског рата била да гурне своје границе што даље ка Западу. Тада се Русија, ондосно СССР највише проширила, све до источне половине Немачке. То је била идеална геостратешка позиција Русије, али је она представљала и егзистенцијалну претњу остатку Европе.

 

Ката

Тагови: ; ;