Мисија УН за праћење људских права препоручила је Украјини да призна документа као што су потврде или изводи из матичних књига рођених, венчаних или умрлих издатих на Криму, у ДНР, и ЛНР, наводи се у 13-том извештају мониторинг мисије УН-а у Украјини.

 

FIONGA

 

Украјини се предлаже да развије механизам за признавање ових докумената. Такође је предложено да се развије правни механизам како би се осигурало да цивили којима је имовина уништена, опљачкана или конфискована у војне сврхе, могу да захтевају и примају надокнаду и обештећење, преноси УНИАН.

Осим тога експерти УН позивају Украјину да не прекида доток струје и воде становништву на тероторијама које нису под њеном контролом с циљем економског или политичког притиска.

 

У августу 2015 је саопштено да Кијев за децу Донбаса ограничио право путовања ван Украјине и затворио нотарску базу података на територијама које не контролише.

 

Међутим ЛНР од маја 2015 а ДНР од јануара ове године почели су са издавањем сопствених пасоша.

 

Министарство иностраних послова Украјине категорички је одбило препоруку мисије УН да призна пасоше и друга документа издата од стране Крима ДНР и ЛНР.

 

 

 

ВЗГЛЯД

 

 

 

Тагови: