Брисел је прогласио законитим споразум Турске и компаније која гради Трансјадрански гасовод из Азербејџана у Европу.
Европска комисија је утврдила да је споразум грчких власти и компаније «Трансјадрански гасовод» у складу са правилима о државној помоћи ЕУ, чиме је дато зелено светло за улазак новог гасовода у Европу.

 

азербејџан

Како је оценила Европска комисија (ЕК), захваљујући Трансјадранском гасоводу (ТАП) биће унапређени безбедност и диверзитет испорука енергије у ЕУ без непотребног нарушавања конкуренције на јединственом тржишту.

 

ТАП представља европски крак Јужног гасног коридора, који треба да повеже тржиште ЕУ са новим изворима гаса.

 

Гасовод ТАП, чији ће почетни капацитет бити 10 милијарди кубних метара гаса годишње, транспортоваће од 2020. гас од поља «Шах Дениз II» у Азербејџану до тржишта ЕУ.

 

ТАП ће ићи од грчке границе преко Албаније до Италије испод Јадранског мора.

 

Тај гасовод ће градити и њиме управљати компанија «Трансјадрански гасовод АГ», заједничко предузеће више компанија. ТАП АГ ће у пројекат уложити 5,6 милијарди евра током пет година, од чега 2,3 милијарде у Грчкој.

 

Грчке власти и компанија ТАП потписале су споразум о гасоводу којим су утврђене обавезе обе стране. Споразумом је предвиђен и посебан порески режим за ТАП на период од 25 година од почетка рада.

 

Пошто би то могло да пружи економску предност компанији у односу на конкуренте који неће уживати у специјалном пореском режиму, Комисија је морала да преиспита да ли је та одредба у складу са правилима ЕУ о државној помоћи.

 

Ту одредбу ЕК је оцењивала на основу својих Смерница о државној помоћи за енергетику и заштиту животне средине из 2014. У Смерницама је наведено да таква помоћ може да буде компатибилна са прописима ЕУ под одређеним условима, односно када помоћ за циљ има заједнички интерес.

 

Комисија је утврдила да ће пројекат ТАП допринети даљој диверзификацији извора и рута снабдевања европског тржишта јер ће у ЕУ доводити гас из каспијског региона и потенцијално са Блиског истока.

 

Оцењено је и да ће захваљујући ТАП-у конкуренција на европском тржишту гаса бити појачана, с обзиром на додатну количину и нову руту за снабдевање.

 

Наводи се и да ће изградња гасовода захтевати велике инвестиције током неколико година пре него што гасовод почне да зарађује.

Пројекат ће бити финансиран искључиво приватним улагањима, а Грчка ће учествовати у заради од ТАП-а кроз транзитне таксе.

 

С обзиром на све, Комисија је закључила да ће корист у виду повећане конкуренције и безбедности снабдевања далеко надмашити потенцијално нарушавање конкуренције због државне помоћи.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ; ; ;