Војна интервенција у Либији могућа је само уколико се претходно испоштују све неопходне процедуре укључујући и одобрење парламента, изјавио је данас италијански премијер Матео Ренци.

 

Foto Roberto Monaldo / LaPresse17-02-2014 RomaCronacaQuirinale - Matteo Renzi riceve l'incarico di formare governoNella foto Matteo RenziPhoto Roberto Monaldo / LaPresse17-02-2014 Rome (Italy)Presidency of the Republic - Matteo Renzi receives mandate to form the government In the photo Matteo Renzi

 

Прошлог четвртка утицајни италијански лист КОРИЈЕРЕ ДЕЛА СЕРА објавио је податак да Италија планира да у Либију пошаље до 50 војника из специјалних снага. Према изворима овог листа операцију би водила специјална служба за спољну безбедност AISE а координација ове операције би се водила из дворца Киџи. Лист такође наводи да је ова операција планирана на основу тајног декрета који је потписао премијер Матео Ренци.

 

«Медији покушавају да представе сценарио италијанског рата у Либији који не одговара реалности»- рекао је италијански премијер.

 

Према његовим речима није време за «формирање догађаја» него за «здрав разум и рационалан приступ».

 

«Ситуација у Либији је веома сложена. Уједињене Нације раде на проналажењу дугорочног решења и њихов рад је још увек у пуном замаху. Потребно нам је уравнотежено и дугорочно решење као и стварање владе тамо која ће бити легитимна. Тек тад можемо да одлучујемо о евентуалном италијанском учешћу. У сваком случају то ће захтевати организационе и парламентарне процедуре»- рекао је италијански премијер.

 

 

 

ВЕДРАН

 

 

Тагови: ; ;