Угледни амерички аналитичар Џорџ Фридман, донедавни директор обавештајне агенције Стратфор, у недавној анализи за магазин Форбс дао је стручни поглед на геополитички положај и стратегију Русије. Он истиче да је Русија због свој географског положаја увек била егзистенцијално угрожена, и да је Украина и даље питање које ће одредити њену даљу судбину.

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ПЕТИ

 

download (4)

 

Сада Русија нема шта да изгуби

 

После распада СССР, повлачење руских снага натраг на линију која раздваја земљу од Европског полуострва је било без преседана. Руска граница веома дуго није била тако близу Москве. Запад је увукао Балтик у НАТО, чиме се Санкт Петерсбург нашао само сто миља од земље чланице НАТО.

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ТРЕЋИ

 

Кључна земља за Русију након 1991. године је Украина, јер украјинска граница пролази кроз срце главних руских пољопривредних, транспортних и густо насељених области. Са руске тачке гледишта, они не само да су изгубили кључну тампон зону, већ су и украинске снаге непријатељски настројене према Русији сада премештене на руску границу.

 

Чињеница је да је овај сценарио ставио Русију у незавидан положају и то значи да је мало вероватно да ће она дићи руке од украинског питања. Русија не сме да претпостави да интерес Запада у региону долази из добрих намера. Истовремено, Запад не може претпоставити да ће се Русија -ако поврати Украину- ту и зауставити.

 

Због тога, реч је у класичном случају када две силе мисле најгоре о намерама оне друге. Међутим, Русија заузима слабију позицију, јер је изгубила први појас Европског полуострва. Она се зато бори да одржи физички интегритет своје Отаџбине.

 

Русија нема способност да пројектује значајну силу јер су њене поморска снаге затворена, а не може само из вазуха да подржи велике копнене снаге. Иако се умешала у сиријски сукоб да покаже своје војне способности и поврати утицај на Запада, ова операција је изолована од главних интереса Русије. Њено примарно питање су западна граница и Украина. На југу, фокус је на Кавказу.

 

Јасно је да је руска економија, заснована на извозу енергије, у озбиљној невољи због пада цена нафте у протеклих годину и по дана. Међутим, Русија је увек била у озбиљним економским невољама. Њена економија је била лоша и пре Другог светског рата, али је она добила рат, мада по цену коју би само неколико других земаља могле да поднесу.

 

Ката

Тагови: ; ;