Српска радикална странка обавештена је данас да је покренут поступак за изручење проф. др Војислава Шешеља Хашком трибуналу, наводи се у саопштењу информативне службе СРС. Лидер радикала је добио позив за окривљеног, који је потписао судија за претходни поступак Милан Дилпарић и позван је да 10. марта у девет часова дође у судницу број 3, у згради Вишег суда у Београду.

 

vojislav-šešelj-srs

Војислав Шешељ ће се одазвати на овај позив, неће бежати, неће се скривати али неће ни добровољно прихватити да оде у Хаг. У току овог поступка, за који ће тражити да буде јаван, износиће разлоге зашто би његово испоручивање Хагу било противправно.

Пре свега ће се позивати на Европску конвенцију о људским правима, која је надуставни и надзаконски акт. Србија је потписник те конвенције као правни следбеник Југославије и српска власт је дужна да поштује ту конвенцију.

По Европској конвенцији о људским правима свим грађанима се гарантују бројна права. Војислав Шешељ ће се позивати на право на правично суђење, које је у његовом случају драстично прекршено. Позиваће се и на кршење права да се сам брани, за које се у Хагу изборио после пет година, штрајком глађу. Најтеже кршење људских и процесних права Војислава Шешеља представља гажење његовог права на суђење у разумном року. Нико не може да каже да је разумни рок за суђење 13 година и један и по месец, нити да је разумно да се окривљени држи у притвору готово пуних 12 година.

Свака евентуална судска одлука и одлука извршне власти о испоруци, коју би донео министар Никола Селаковић или премијер Александар Вучић, била би апсолутно противуставна.

Лидер Српске радикалне странке је додао да са задовољством улази у овај процес и да ће, уколико дође до испоруке, пружати пасиван отпор. Што се тиче изборне кампање Српске радикалне странке, она ће бити настављена планираним током, без обзира на исход поступка за изручење.

Тагови: ; ;