Угледни амерички аналитичар Џорџ Фридман, донедавни директор обавештајне агенције Стратфор, у недавној анализи за магазин Форбс дао је стручни поглед на геополитички положај и стратегију Русије. Он истиче да је Русија због свој географског положаја увек била егзистенцијално угрожена, и да је Украина и даље питање које ће одредити њену даљу судбину.

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ПРВИ
download (4)

 

Тешкоће уједињују Русе

 

РУСИ НЕМАЈУ ШТА ДА ИЗГУБЕ..МОРАЈУ БИТИ СПАРТА..ДЕО ЧЕТВРТИ

 

Када је грчки историчар Тукидид, пишући о Пелопонеском рату Атине и Спарте (431-404. г п.н.е), описивао разлику између њих, истицао је да је Атина имала одличну луку Пиреј. С друге стране, Спарта није била поморска сила. Атина је била много богатија од Спарте, јер је могла да се бави међународном трговином, али јој је то богатство донело два проблема. Прво, богатство ствара луксуз, а луксуз корумпира. Друго, веће искуство у познавању света ствара моралну двосмисленост.

 

Спарта је имала далеко мање богатство од Атине, јер није изграђена трговином, већ кроз тежак рад. Тамо су слабо познавали свет, али су зато имали једноставан и снажан осећај за добро и лоше. Борба између Атине и Спарте је била борба снаге стечене богатством са снагом стеченом кроз напор. Такву разлику можемо видети и између Европе и Русије.

 

Европа је окренута свету и стекла је велику моћ својим богатством, али је склона крвавим унутрашњим сукобима. Русија је, иако више провинцијална, више уједињена него подељена, а своју снагу је стекла напором који је предузимала ради превазилажења тешкоћа. Она је у географски рањивом положају; њено језгро је затворено и без излаза на море, а путеви којима њени бродови морају прећи да би приступили океанима се могу лако затворити.

 

Према томе, Русија не може бити Атина. Она мора бити Спарта а то значи да мора бити континентална сила и преузети културни карактер Спарте. Русија мора имати снажне трупе за копнене ратове, а њена производња мора бити у стању да одржава њену војску и да обезбеди разуман животни стандард њеним грађанима. Али у погледу благостања Русија не може да се такмичи са Европом.

 

Дакле, није просперитет оно што повезује земљу заједно, већ идеализовано заједничко мишљење и лојалност према Мајчици Русији. И у том смислу, постоји дубока провалија између Европе и САД (који користе просперитет као разлог за лојалност својих грађана) и Русије (за коју лојалност грађана произилази из моћи државе и урођеног руског нацоналног осећаја).

 

Подршка идеји руске нације је и даље снажна, упркос постојању различитих етничких група широм земље. Све ово даје Русима добре шансе. Колико год њихова економија у овом тренутку била лоша, једноставност њиховог географског положаја у свим аспектима им даје могућности да могу да изненаде своје противнике, и да можда буду још опаснији.

 

Ката

Тагови: ; ;