7 марта ће канал РТД премијерно приказати документарни филм о руској академији за балет Ваганов из Санкт-Петербурга. Аутори филма ће показати каква је селекција деце у школи балета, оно што чини свакодневни живот оних који су прошли и шта мисли Николај Цискаридзе о дисциплини и својим полазницима.

«Све почиње са «Плесом малих лабудова» који су увек у белој хаљиници. Нису сва деца и њихови родитељи знали шта се крије иза сна о балету», кажу у филму наставници Академије.

08e3eaa677f290c457bd69185dc45c70d5c7bef4

«Свака мајка жели да јој ћерка постане примабалерина. Али примабалерина се рађа једном у десет година. Зато што је она комбинација физичких способности, вештине, личне харизме и изгледа. Плус рад. А сви остали су обични учесници у трупи», каже Јелена Поривкина, учитељ на академији.

Мале балерине не размишљају о томе. Главна ствар за њих је да заврше академију и да почну да наступају у Маринском позоришту. На конкурс за школу се јави четворо до десеторо деце за једно место. Уочи испита деца су била спремна да поделе своје знање са ауторима филма:

«Најстрашније ствар је полка».

«Морамо остати мирни на сцени и без страха».

«Када играмо полку морамо да се осмехујемо да бисмо показали да је плес цео твој живот».

Уписани полако схватају да улазе у нову фазу живота. Обука, проба и учење су у складу са строгим распоредом. Дете може бити болесно само неколико дана или би заостатак био огроман. Ту је и стална дијета.

«Овде се класичан балет учи 278 година. И до сада то нико није радио боље. Ја сам врло строг човек. Одрастао сам уз озбиљну дисциплину, а цео живот сам био пример за све. Ја стварно не волим глупирање. Ја то не радим и не дозвољавам то ни деци. Деца то добро знају», каже ректор руске балетске академије.

Руска балетска Академија Ваганов је основана у мају 1738 године одлуком царице Ане Ивановне. У почетку је названа «Плесна школа њеног Царског Величанства». Данашње име је добила 1957 године у част балетског педагога, аутора књиге «Основи класичне игре» Агрипине Ваганове.

Ово није први документарни филм о балету на каналу РТ. Претходни документарац је био посвећен ансамблу Игор Мојсијев.

Ката

Тагови: ; ;