Емин Хоџић који је оптужен за придруживање терористичкој организацији у Сирији склопио је споразум са Тужилаштвом БиХ о признању кривице. Детаљи споразума нису откривени на данашњем суђењу, а судија Мирсад Стрика рекао је да ће споразум бити накнадно разматран, преноси Бирн.

суд бих
Поступак против Хоџића раздвојен је од осталих девет оптужених — Фатиха Хасановића, Енеса Мешића, Јасмина Јашаревића, Мирзу Капића, Салку Имамовића, Адема Карамују, Фикрета Хаџића, Ибру Делића и Самира Хаџалића који се терете да су 2013. и 2014. године напустили БиХ и прикључили се терористичким организацијама «Исламске државе», пружајући им помоћ и борећи се за њих.
Након што је оптужени Хоџић напустио судницу, истражиоци Агенције за истрагу и заштиту БиХ «Сипа» саслушани су као сведоци претреса кућа оптужених. Они су испричали да су 2014. године одузели оружје које су пронашли у кућама Капића, Карамује и Делића.
Истражилац Јасмин Мацић навео је да је у ходнику куће оптуженог Капића пронађена полуаутоматска пушка, која није била сакривена. Истражилац Бојан Јовичинац додао је да су од оптуженог Карамује одузети пиштољ и два оквира муниције, за које је имао дозволу. Трећи истражилац Дамир Врабац испричао је да је из куће оптуженог Делића однесена пушка, 40 метака и десет ручних бомби.
«Он нам је показао где се налазе ови предмети», рекао је Врабац. Тужилаштво терети Делића, Карамују и Капића и за недозвољено држање оружја. Суђење ће бити настављено 14. марта.

РТРС

Тагови: ;