Црна Гора мора бити врло опрезна у сарадњи са Русијом, изјавила је у интервјуу Побједи директорка Центра за евроатлантске студије из Београда Јелена Милић.

 

ceas_6

 

Истиче да је, имајући у виду «све огољеније недемократске активности Москве у региону» за Црну Гору што скорији улазак у НАТО, и свест о значају тога, кључан да би се очувала клима за наставак ЕУ интеграција.

 

«Битно је да Црна Гора одржи и ту добар темпо. По мени, ово доказује на ђелу да су ЕУ и НАТО интеграције повезане, чак за земљу као што је Србија», рекла је Милић.

 

«Моја процена је да Русија хоће да успори процес стабилизације, демократизације и ЕУ интеграција целог Балкана и Црна Гора треба да буде врло опрезна у сарадњи са Русијом. Она по целом региону креира и «ностате» ацторс, первертирану верзију обојених револуција, у којима се од аутократије ишло ка демократији, а Русија подржава обрнуте трендове и ауторитарне, и неконтролисане, и десничарске, и ксенофобне», сматра она.

 

Међутим званични Београд не види руског фактора у току протеста у Црној Гори. Протести у Црној Гори су израз друштвеног, економског и политичког незадовољства грађана Црне Горе, сматра амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић.

 

А «недемократска» Русија сматра да питање уласка Црне Горе у НАТО треба да се реши на референдуму и да управо црногорски народ треба да каже своју реч. Чак и ако се узму у обзир речи Ђукановића, евроатланске интеграције земље подржава мање од половине грађана који имају право гласа, наводи се у изјави званичне представнице МСП Русије Марије Захарове.

Тагови: ; ; ;