Руско Министрство иностраних послова сматра да заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје имају провоцирајући карактер у односу на Северну Кореју, наводи се у званичном обраћању руског МИП-а.

 

руски мип 2

 

«Развој ситуације на Корејском полуострву изазива све већу забринутост. Заједнички америчко-јужнокорејски војни маневри иако су формално планирани, у реалности представљају преседан по броју и врсти оружја који су укључени у вежбе а такође и по самом типу маневара»- верују у руском МИП-у.

 

«Наравно, Северна Кореја као држава која је директно предмет овакве војне акције не може а да не буде забринута за своју безбедност. Русија је више пута исказала негативан став према оваквој врсти политичких притисака на Пјонгјанг»- уверени су у Министарству.

 

У МИП-у сматрају да реакција Северне Кореје на ове догађаје неће бити таква да се може назвати прихватљивом.

 

«Посебно сматрамо да су неприхватљиве изјаве о «превентивним нуклеарним нападима» на своје опоненте. Пјонгјанг је дужан да схвати да сама Северна Кореја на тај начин даје повод међународној заједници да покрене војну акцију против ње у складу са Повељом Уједињених Нација о праву државе на самоодбрану»- наводи се у саопштењу руског МИП-а.

 

Министарство даље позива све стране на уздржаност како не би дошло до неконтролисаних сукоба на Корејском полуострву.

 

 

 

ВЕДРАН

 

 

Тагови: ; ;