Високи функционер владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Милијан Бркић изјавио је поводом упозорења лидера Српског народног већа (СНВ) Милорада Пуповца на пораст мржње и насиља у Хрватској, да може да оде тамо где неће бити угрожен.

hrvatska-zastava-republika-eu

 

Бркић је истакао да у Хрватској нико није угрожен.

 

«Не треба контаминирати хрватску јавност и грађане некаквом паранојом страха. Мислим да нико у Хрватској није угрожен, па ни господин Пуповац. Ако јесте, нека оде тамо где неће бити угрожен», нагласио је Бркић који је кандидат за новог министра бранитеља.

 

Функционер ХДЗ-а је у изјави новинарима додао да «има пуно пријатеља Срба који воле домовину Хрватску, тако да не зна о чему Пуповац прича».

 

«Личне фрустрације сваког од нас, ако се у одређеном тренутку некакви бенефити које смо имали до сада смање, па се то праведније подели, то је његово право, али са тиме не треба контаминирати јавност», сматра Бркић.

 

На његову изјаву реаговао је и председник СНВ-а и посланик српске националне мањине у Сабору Милорад Пуповац.

 

Пуповац је у саопштењу за јавност истакао да су речи Бркића управо онакве какве је СНВ документовао у билтену «Говор мржње и насиље према Србима у 2015».

 

«Што се сигурнијег места тиче, нити сам га тражио нити ћу га тражити, ни због себе ни због оних које заступам. Ово је и моја земља, као и земља оних које представљам. У њој смо се борили и борићемо се против оваквог говора, какву год он силу представљао», закључио је Пуповац.

 

Лидер СНВ-а је раније на представљају Билтена упозорио на пораст случајева мржње и насиља, не само према мањинама, али и да их институције толеришу, јер је то тесно повезано са деловањем појединих политичких групација.

 

 

 

(РТС)

Тагови: