Црна Гора је из екстрадиционог притвора изручила Хрватској српског генерала у пензији и држављанина Србије Борислава Ђукића, саопштио је Веритас.

djukic

 

Генерала Ђукића је 18. јула прошле године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд, по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог века.

 

Генерал Ђукић је 1995. оптужен за рушење бране на Перучи, а оптужницом су још обухваћени: генерал Ратко Младић, командант 9. книнског корпуса ЈНА, сада покојни генерал Миле Новаковић, командант Српске војске Крајине (СВК), и мајор Милан Корица, командант свих пограничних јединица милиције РСК.

 

Оптуженима је 1993. одређен притвор те за њима расписана потерница на основу које је и ухапшен.

 

Убрзо по хапшењу, 12. августа, Хрватска је отворила нову истрагу против генерала Ђукића, те Јован Грубића, Милорада Радића, Драгана Харамбашића, Петра Анрдића, Владимира Давидовића, Илије Пријића и Слободана Вујка због кривичног дела против цивилног становништва почињеног такође у рату деведесетих на подручју Северне Далмације и на основу ње 19. августа 2015. доставила Црној Гори допунску молбу за његово изручење.

 

Неколико дана касније, 28. августа исте године, Црној Гори је достављена и молба за изручење Србије од 26. августа 2015, којом је затражено изручење генерала Ђукића, због вођења кривичног поступка због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва.

 

Правоснажним решењем Вишег суда у Подгорици од 6. новембра 2015. утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење генерала Ђукића и у Хрватску и у Србију, на основу којег је министар правде Црне Горе, Зоран Пажин, одлучио да га изручи Хрватској.

Генерал Ђукић је пети ухапшени Србин на подручју Црне Горе по потерницама које је расписала Хрватска за ратне злочине.

 

Иначе, према подацима Веритаса, на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света су до сада ухапшена 154 Србина, од којих је 51 екстрадиран у Хрватску.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ;