Николићева посета Русији званично ће почети сутра и трајаће до 10. марта.

 

toma-nagrada

 

Кремљ је саопштио да ће Николић и председник Русије Владимир Путин 10. марта размотрити стање и перспективе развоја стратешког партнерства.

 

У саопштењу кабинета председника Србије се наводи да су представници Руске православне цркве приредили срдачну добродошлицу Николићу.

 

Делегацију је предводио Викарни епископ Патријарха московског Кирила, Поремон, а Николића су дочекали и Владика Антоније, члан руске Думе и специјални изасланик руског председника Владимира Путина Александар Бабаков, председник Међународног фонда јединства православних народа Валериј Алексејев и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

 

Првог дана посете Москви, председник Николић ће се састати са Патријархом московским и све Русије, Кирилом.

 

Другог дана посете, 10. марта, Николић ће се састати са председником Русије Владимиром Путином.

 

Руски патријарх ће Николићу уручиће посебну награду, Међународног Фонда јединства православних народа, која носи име московског и све Русије Алексеја Другог.

 

Премијер Руске Федерације Димитри Медедев такође је добитник ове награде.

 

Председник Србије ће се састати и са директорком Федералне агенције Руске Федерације за питања сународника и међународну хуманитарну сарадњу, Љубов Глебовом.

 

Иначе, председник Русије Владимир Путин је поставио Љубов Глебову да води реализацију израде мозаика у Храму Светог Саве у Београду.

 

Србија и Русија имају ексклузивне политичке односе, а Москва зна да грађани Србије не желе у НАТО, каже председник Томислав Николић у интервјуу за руске медије пред полазак у Москву.

 

Са Русијом смо успоставили добре односе у наменској индустрији које треба учврстити, али и унапредити даљу економску и привредну сарадњу. Много споразума нисмо потписали, а требало би, каже председник Србије Томислав Николић пред одлазак у Москву, где ће се срести са руским председником Владимиром Путином.

 

Наши политички односи су ексклузивни и морам да кажем да су такви, између осталог, и зато што Русија разуме Србију, рекао је Николић.

 

Према његовим речима, да је другачије, Русији би било лако да каже да ће њена позиција, ако Србија жели у ЕУ, бити као и према другим државама Уније.

 

„Не, Русија је увек била корак испред и својој подршци Србији него што би се очекивало“, истакао је Николић.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;