Директор: Не желим да учествујем у вређању српског народа. Редитељ: Забрањена представа о насиљу над женама.

 

narodno-pozorište-leskovac
Иако је гостовање представе БИТЕФ театра „ЦРВЕНА: Самоубиство нације“,у режији Војислава Арсића, а по тексту Милене Богавац, било заказано за 20 март у лесковачком Народном позоришту, управа је одлучила да откаже играње комада због, како објашњавају, експлицитног вређања државе Србије и српског народа.

 

Директор позоришта Станислав Грујић каже за Југмедиу да је био расположен да суграђанима прикаже овај комад али је од тога одустао када је чуо уводни сонг под насловом “Ј*би се Србијо”.

 

“Ја разумем уметничку слободу и поборник сам тога да се на даскама које живот значе увек треба изнети критички став према друштвеном систему у којем живимо, али ово је превазишло сваку меру. Замислите да се у неком немачком позоришту запева песма “Ј*би се Немачко”. Па, тај би одмах завршио у затвору. У песми, цитирам, стоји текст који каже: «Ј*би се Србијо због крсне славе и колача». То је вређање нациоанлног идентитета српског народа, и наравно да тако нешто нисам желео на нашем репертоару. А и наша публика, на срећу, нема такав однос према држави”, истиче директор Станислав Грујић.

 

 

Редитељ представе Војислав Арсић потврђује да овај комад, осим у Београду и Новом Саду, није било могуће одиграти ни у једном другом граду.

 

“Сваки пут се дешава исти сценарио: представа се закаже, објави, а затим, у последњем тренутку, позоришта из “неких” разлога представу откажу. Ситуација је постала превише очигледна када је дошла до Лесковца. Директор тамошњег Народног позоришта се није ни потрудио да смисли разлог за отказивање. Просто је рекао да га „заболе“ и престао да одговара на наше позиве и мејлове. Јасно нам је да на то морамо да реагујемо! Није то више питање једног играња представе: у питању је принцип којим се открива све најгоре из наше културе” каже Арсић.

 

Извор

Тагови: ; ;