Председник Србије Томислав Николић сматра да је мигрантска криза за ЕУ била први озбиљан изазов, пред којим се распало оно што је је било потписано и договорено.

У вези са тиме, додао је, Србија је у повољној позицији као земља транзита. С друге стране, међутим, Србија зависи од других држава, рекао је и додао да земља не може за стално да прими више од 3000 избеглица.

rusija-sirija-zastave-getty-main

«За ту кризу последњу треба кривити Србију, јер она није ни на који начин умешана у збивања на Блиском истоку или у Африци», каже Николић и додаје да није превелики оптимиста у погледу заустављања мигрантског тока.

Говорећи о Сирији, рекао је да би та земља, да није руске интервенције, могла да понови историју других држава које нису имале заштиту и постала би територија такозване «исламске државе», коју би неко у свету могао и да призна.

Николић каже да је у време када се тероризам на Косову развио до успостављања квази-државе, коју су неке земље, и прогресивне и фундаменталистичке, почеле да признају, био убеђен да ће доћи време да неке снаге исламског света схвате да се оружје може употребити за стварање државе.

Николић напомиње да је његов став да Русија треба да буде у војном виду укључена у заштиту Сирије на захтев Владе те земље, што значи заштиту од тероризма, и много је боље бити заштићен од тога у Сирији него у Русији, преноси ТАСС.

Ката

Тагови: ; ;