Председник Србиjе Tомислав Николић боравиће 9. и 10. марта у дводневноj радноj посети Русиjи током коjе ће се састати са председником Русиjе Владимиром Путином.

 

85298_vest_nikolic1

 

Сусрет Николића и Путина предвиђен jе за други дан посете 10. марта у Kремљу, саопштила jе прес служба председника Србиjе.

 

Првог дана посете Mоскви, председник Николић ће се састати са Патриjархом московским и све Русиjе Kирилом коjи ће председнику Србиjе уручити посебну награду, Mеђународног фонда jединства православних народа, коjа носи име Његове Светости Патриjарха московског и све Русиjе Aлексеjа ИИ.

 

Председник Србиjе ће се састати и са директорком федералне агенциjе Руске федерациjе за питања сународника и међународну хуманитарну сарадњу, Љубов Глебовом.

 

Иначе, председник Рф Владимир Путин jе поставио Љубов Глебову да води реализациjу  израде мозаика у Храму Светог Саве у Београду.

 

Уочи посете Русиjи, Николић jе у интервjима за руске медиjе истакао да Србиjа и Русиjа имаjу ексклузивне политичке односе, а да Mосква зна да грађани Србиjе не желе у НATO.  Према његовим речима, да jе другачиjе, Русиjи би било лако да каже да ће њена позициjа, ако Србиjа жели у EУ, бити као и према другим државама Униjе.

 

   «Не, Русиjа jе увек била корак испред у своjоj подршци Србиjи него што би се очекивало», истакао jе Николић.

 

Николић jе, такође, одбацио медиjске тврдње да Русиjа врши притисак на Србиjу да потпише споразум о дипломатском имунитету са Центром у Нишу.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;