» У Бриселу седе људи који имају огромне плате и њих више није брига за сопствене земље»- рекао је председник Србије Томислав Николић.

 

еу

 

Европска Унија одустала је од својих принципа, рекао је председник Србије Томислав Николић у свом интервјуу за ТАСС уочи своје посете Москви која почиње 8 марта.

 

«ЕУ је одступила од свог принципа да она представља скуп држава. Брисел се наметнуо као главни град измишљене наднационалне државе», сматра он. «Тамо седе људи са високим платама и њих више не занимају њихове државе. Они се брину само где ће након истека мандата, и да не иду далеко од Брисела»- рекао је он.

 

«Не могу да кажем шта ће се десити са ЕУ али криза евра је не потреса као антируске санкције. То представља проблем посебно за мање државе чланице ЕУ. Ако ви некоме забраните извоз свога производа а на европском тржишту направите конкуренцију где постоје и 3 до 4 пута развијеније земље онда нисмо сви равноправни. Онда је Европска Унија некоме мајка а некоме маћеха. Ја желим да ЕУ изађе из ове кризе али то подразумева постепени разговор са Русијом»- рекао је српски председник.

 

«Мислим да се и неколико европских држава противи продужењу санкција против Русије јер су те санкције усмерене и против њиховог народа. Како ћете увести санкције земљи са којом имате највећи спољнотрговински промет? Где то да надокнадите, с којом државом, у ком савезу? Отопљавање односа између Европе и Русије директно би помогло смиривању ситуације у свету»- сматра Николић-

 

ЕУ се склања испред изазова миграционе кризе
Европска унија се склања пред првим изазовом какав је мигрантска криза, рекао је српски председник.
У Европској унији су се склонили, заборавили су све шта су потписали и све шта су се договорили чим се појавио први изазов какав је мигрантска криза, сматра Николић.
Он је додао да је Србија по овом питању у великој предности јер је транзитна земља и већина миграната не жели да остане у Србији. Као прво, рекао је српски председник, они се нису навикли на живот какав је у Србији, као друго они овде немају ни рођака ни познаника који су ту раније дошли и који би им помогли а као треће овде је велика незапосленост и за наше грађане и они то одлично знају.
«Ми смо транзитна земља која испуњава своје обавезе али ми зависимо од других. Зависимо од тога да ли ће Немачка или Аустрија да кажу да су исцрпеле своје ресурсе. Србија је најмање крива за рат у Африци или на Блиском Истоку али ми можемо а примимо максимално 3000 људи за стални боравак»- рекао је председник Николић.
Председник признаје да није превише оптимистичан по питању мигрантске кризе.
«Тектонски су преселили скоро цео континент. Изазвали рат у 5-6 земаља и мислили да се неће ништа догодити. То је могао да уради само неко ко или има лоше намере или није у стању да се укључи у политику велике земље пошто та политика утиче на скоро цели свет»- рекао је Николић.

 

 

 

 

Тагови: