План билатералне војне сарадње за 2016. годину између Министарстава одбране Србије и Турске потписан је у Београду.

1103832918

 

Тај документ су потписали начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик Министарства одбране Турске пуковник Хакан Бајрамлик који су констатовали да је сарадња у области одбране развијена и да треба искористити потенцијале за њено унапређење.

 

Коњиковац је нагласио да је заједнички задатак проналажење модалитета за додатно унапређење сарадње у областима војног образовања, као и војно–економске сарадње „и евентуално заједнички наступ на трећим тржиштима“.

 

Бајрамлик је потврдио опредељење Турске за проширење сарадње и стварање видљивијих резултата у области одбране, пренело је Министарство одбране Србије на свом сајту.

 

Оцењује да сарадња турских компанија са крагујевачким „Техничко–ремонтним заводом“ и чачанском „Слободом“ пружа основу за унапређење сарадње у производњи, ремонту и делаборацији убојних средстава, које представљају безбедносни изазов у региону.

 

Саговорници су разменили ставове о политичко–безбедносној ситуацији у региону са акцентом на актуелну мигрантску кризу и сагласили се да је за свеобухватно решавање актуелних безбедносних претњи неопходно координисано заједничко деловање.

 

 

 

Извор

Тагови: