Суђење украинском војном пилоту Нађи Савченко, која је 3 марта почела штрајк глађу и жеђу у знак протеста због тадашањег одлагања судског процеса, биће настављено данас у Русији, јавља Бета.

 

B47A76A9-D26E-4AA4-8FEF-5B3CAE47083E_cx0_cy7_cw0_mw1024_s_n_r1

 

Руско тужилаштво је 3 марта затражило 23 године затвора под оптужбом да је Савченкова одговорна за смрт два новинара на истоку Украине.

 

«Руско тужилаштво је затражило да се суђење одложи за 9 март, а Нађи Шевченко није дата могућност да говори. Она је у знак протеста почела штрајк глађу и жеђу», изјавио је за Франс Прес један од њених адвоката Николај Полозов на суду у Доњецку, руском градићу близу границе са Украином.

 

Нађа Шевченко (34) је оптужена да је украинској војсци дала податке о положају двојице руских новинара који су убијени у минобацачкој ватри код Луганска у лето 2014 године.

 

Према наводима Москве, Шевченко је ухапшена почетком јула 2014 на руској територији. Она, међутим, тврди да су је заробили проруски побуњеници на истоку Украине и предали руским властима.

 

Кијев и Запад су више пута тражили од Москве да ослободи Шевченкову. Она је, у време када већ била заробљена, изабрана у Украини за посланицу партије бивше премијерке Јулије Тимошенко.

 

Тужилаштво је навело да она нема право да се позове на имунитет пошто је злочин за који се терети почињен пре него што је изабрана.

 

Ката

Тагови: ;