Потпредседник Скупштине Србије Игор Бечић и шеф сталне делегације при Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз разговарали су са делегацијом Одбора за цивилну димензију безбедности ПС НАТО.

 

srbija-nato_660x330

 

Бечић је рекао да Србија као војно неутрална држава, која не тежи чланству у НАТО, жели да унапреди партнерску сарадњу у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир, односно да буде поуздан, одговоран и предвидив партнер и саговорник НАТО у циљу заједничког доприноса очувања мира и стабилности у региону.

 

Он се осврнуо на добру и успешну сарадњу коју стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО, остварује са ПС НАТО, у којој настоји да пружи активан допринос и развија партнерске односе, наводи се у саопштењу из парламента.

 

Бечић је истакао да у прилог доброј сарадњи сведоче и честе посете делегагације одбора ПС НАТО Србији, а посебно данашња, с обзиром да се у саставу делегације налазе парламентарци из 16 држава чланица и придружених чланица НАТО.

 

Он је подсетио да је Народна скупштина, по трећи пут била домаћин Роуз-Рот семинара Парламентарне скупштине НАТО, на којем се окупило преко две стотине учесника, укључујући и предствнике 22 државе чланице и придружене чланице ПС НАТО, као и представнике министарстава и других државних институција, међународних организација, дипломатског кора, академске заједнице и представнике организација цивилног друштва.

 

Потпредседник Парламентарне скупштине НАТО Лорд Џоплинг захвалио се на добродошлици и изразио задовољство што је у прилици да поново посети Србију и разговара са њиховим парламентарцима.

 

Осврнувши се на чињеницу да се у делегацији НАТО налезе парламентарци који до сада нису имали прилику да посете Народну скупштину, Џоплин је замолио потпредседника Бачића да их упозна са радом парламента и изборним системом у Републици Србији, с обзиром да је Србија ушла у предизборни процес.

 

Потредседник Бечић истакао је да премијер Александар Вучић одлучио да затражи расписивање избора на свим нивоима у циљу обезбеђивања континуитета и легитимитета, који ће као је нагласио грађани несумњиво дати влади, за наставак спровођења економских реформи.

 

Шеф сталне делегације Народне скупштине при ПС НАТО Драган Шормаз, додао је да је такође, неопходно да се прикључење Европској унији обави у мандату једне владе, што је гаранција консензуза о кључним питањима у том процесу.

 

Потпредседник Џоплин захвалио је Народној скупштини што је орагнизовала разговоре делегације НАТО и парламентараца и изразио наду да ће разговори који следе бити конструктивни и да ће доринети успостављању квалитетније и продуктивније сарадање, наводи се у саопштењу.

 

 

(РТС)

Тагови: ;