Европски парламентарци су објавили «Списак Шевченко» на којем се, поред руског председника Владимира Путина, нашло још 28 лица и траже да им се забрани улазак на територију ЕУ и замрзне имовина.

Посланици Европског парламента позвали су шефицу европске дипломатије Федерику Могерини да уведе персоналне санкције против Председника Русије Владимира Путина и још 28 лица због случаја Шевченко.

Vladimir-Putin_2856004b

У писму које је потписало 57 посланика се наводе имена оних који су, по мишљењу европских парламентараца, «одговорни за политичку одлуку о заробљавању Шевченкове, њено пребацивање на територију Русије, незаконито држање и подизање фалсификоване оптужнице».

По мишљењу политичара, санкције треба увести и онима који су одговорни за «легитимизацију акција Русије у очима међународне заједнице».

Осим Путина, на списку су се нашли шеф ФСБ Александар Бортников, шеф комитета државне Думе за међународне послове Алексеј Пушков, шеф Истражног комитета Александар Бистрикин, лидер Луганске Народне Републике Игор Плотницки, као и један број истражитеља, судија и других лица.

Ката

Тагови: ; ;