Сиријска војска започела је напад на Каријатејн — највеће упориште Исламске државе у на југоистоку провинције Хомс. Сиријска војска је напредовала 4 километра и преузела контролу над једним узвишењем важним за даљи ток операције.

 

сиријска војска

 

Терен за напредовање ватром рашчишћава сиријска артиљерија. На самом почетку напада, владине снаге су разбиле положаје ИД западно од историјског града Палмира, 20 километара од Каријатејна.

Поред овог удара са запада, сиријска армија Каријатејн напада и са југа и истока.

 

Њени истурени одреди су до ноћи стигли на три километра од Палмире коју је ИД заузела пре годину дана.

Руска авијација у овој офанзиви не учествује.

 

Сиријски војно-политички експерт Абу Ибрахим претпоставља да би после пада Каријатејна могла да почне битка за Алеп, други по величини град у земљи који многи Сиријци већ називају својим Стаљинградом.

 

За ту битку се спремају и обе главне терористичке формације. Према његовим подацима, Исламска држава и Џебхат ан-Нусра учвршћују своје положаје у источном делу Алепа и око њега, прегрупишу снаге и довлаче појачања.

 

За пример је навео сазнање сиријске војне обавештајне службе да је Џебхат ан-Нусра у делове Алепа Ашрафија и Салах-Ед-Дин довела одреде из Кафра-Хамре, а да је у насеље Карбан-Ел-Џебел, које се налази северно од Алепа, из Турске стигло најмање 100 припадника групације Лива-51.

 

Нусра је своје позиције западно од Алепа ојачала са два одреда која је повукла из града Идлиба.

 

Ибрахим процењује да су џихадистичке групе у Алепу и око њега у стању брода којег је погодио торпедо и који ће због тога потонути.

 

 

Извор

Тагови: