КОПАОНИК — Амерички амбасадор у Београду Кајл Скот је изјавио да су САД биле и остале један од највећих заговорника европских интеграција, јер би за Американце разједињена ЕУ била мање пожељан партнер.

«Можда је то иронија за некога, али Америка је била највећи подржавалац ЕУ интеграција у свету. Верујемо да снага помаже да се изгради просперитетнија, јача заједница, а да то води ка миру у свету. Унија је трансформисала Европу на боље и то поздрављамо «, рекао је Скот.

Tan2016-2-5_14144932_0

Он је на Коапоник Бизнис форуму оценио и да је прелазак са «подељеног континента на заједницу народа, у већини земаља и заједничку валуту, помогло трансформацији народа».

«У људској природи је да се увек потцењује оно што сте постигли, али уколико би се ЕУ распала, шта би се догодило. Онда бисте од Љубљане до Лисабона морали да путујете на стари начин — уз бројне граничне контроле, уз промену валуте у свакој земљи. То би вас учинило мање просперитетним и изазвало би проблеме. ЕУ би тако разједињена била мање пожељан и слабији партнер Америци», објаснио је Скот.

Он је рекао и да види доста напора да се криза еврозоне преброди, а иако је најгоре прошло, сматра да ЕУ сада мора да се позабави креирањем радних места.

Ката

Тагови: ; ;