«У сваком веку се дешава системски рат и XXI век неће бити изузет», изјавио је за оснивач аналитичке компаније «Стратфор» Џорџ Фридман, предвиђајући да ће се рат распламсати на истоку Европе и на Блиском истоку.

Према анализи Фридмана, у сваком међународном систему постоје «судбински недостаци» а у садашњем систему, како тврди, налази се уништавајући фактор.

photo-drustvo-bomba-eksplozija_u_348381790

«Када земље као што су Немачка, Кина и САД падају и на њихова места долазе други, тада почињу системски ратови. Тада постаје опасно јер ове земље још нису постигле равнотежу. Тако да сада видимо системске промене. Спремајте се за рат», казао је Фридман за «Бизнис инсајдер».

Фридман је изјавио да ће у први план изаћи Јапан, Турска и Пољска, а да ће се рат распламсати у источној Европи и на Блиском истоку.

Поред тога, САД очекује поморски рат са Јапаном, предвиђа Фридман.

«Сваки пут када се појављују нове силе, треба им пронаћи равнотежу. Нове државе добијају на снази док су старе у опадању. Опасан је не само тај процес, већ и позиција земље која прелази на нови ниво», сматра шеф и оснивач Стратфора.

Сценарио попут овог у Сирији и на истоку Украине се често може видети. Нелегитимне групе уз подршку друге државе се боре против легитимних власти земље. Ипак, да бисмо видели пример копненог рата две државе треба се вратити у 2003 годину — инвазију САД на Ирак, наводи «Бизнис инсајдер».

Два светска рата су докази нестабилности међународног система који је одобравао вођење борбених акција за решавање међудржавних конфликата у својству законске мере спољне политике.

Након завршетка Другог светског рата политички и правни системи различитих држава грађени су на идеји спречавања рата, наводи «Бизнис инсајдер».

Фридманом је упозорио да оваква карактеристика светске политике, као међудржавне војне акције, може поново постати актуелна.

Он је навео да су и раније у историји били периоди када су аналитичари грешком сматрали да државе никад више неће међусобно ратовати и нагласио да се у сваком веку дешава «системски рат» током којег читав систем подрхтава.

Ката

Тагови: ;