Према подацима УНХЦР-а у Србији је од поноћи, када су затворене границе за пролаз миграната на такозваној «балканској рути», остало око 2.000 избеглица са Блиског истока, смештених у четири прихватна центра на југу и северу земље.

 

Srbijamigranti

Представница за медије канцеларије УНХЦР-а у Србији Мирјана Миленковски изјавила је за агенцију Бета да се процењује да у Прихватном центру за избеглице са Блиског истока у Прешеву има нешто више од 600 избеглица, док се више стотина налази и у прихватним центрима код Шида и на аутобуској станици у Београду.

 

Такође има избеглица које су регистроване, али се нису пријавили за смештај ни у једном прихватном центру.

 

«Оно што је избеглицама у овом тренутку најпотребније су информације о томе који су легални начини да се реши њихов статус. Једна од варијанти је да добију избеглички статус у Србији, постоји и могућност да се одлуче за добровољни повратак у земљу из које су избегли», рекла је Миленковски.

 

Навела је да међу избеглицама које су остале у Србији након затварања граница околних земаља има велики број оних чији су блиски чланови породице у ранијем периоду успели да дођу до земаља ЕУ.

 

«Једна од ствари које УНХЦР заговара је да се отвори законски пут избеглицама да дођу до земаља у којима желе да затраже азил а један од легалних начина је да се омогући појачан програм спајање породица које су се раздвојиле на путу», рекла је Миленковски.

 

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Хаљими изјавио је за агенцију Бета да је у Прихватном центру за избеглице са Блиског истока у Прешеву у последња 24 часа подељено око 900 бесплатних оброка, али да је број избеглица које бораве у центру највероватније мањи за половину од тог броја јер многи узимају бесплатни оброк два пута дневно, на шта имају право.

 

«То су људи који су у Прихватном центру више дана, највероватније они који су враћени са хрватске границе. Имамо довољно хране, сви имају смештај, свима је топло и чисто и сви се — од полиције до Црвеног крста и свих организација које су укључене у помоћ избеглицама, бринемо о њима», рекао је Хаљими.

 

У Прихватном центру за избеглице са Блиског истока у Прешеву од данас је у организацији УНХЦР-а почела са радом и школа и обданиште, а Црвени крст је најавио да ће у току недеље почети припреме и топлих оброка за избеглице.

 

У Србији је од поноћи, кад је затворена балканска рута, остало 1.638 избеглица, рекао је Танјугу портпарол Комесаријата за избеглице и миграције Иван Мишковић.

Прецизирао је да се у прихватно-транзитним центрима у Прешеву и Шиду налази укупно 1.346 особа, а у редовним смештајним капацитетима, односно у сталним центрима за смештај тражилаца азила, 292 особе.

 

Он каже да се очекује да ће већина изразити намеру да уђе у азилну процедуру, чиме ће ући и у легалне токове како би на легалан начин остали у Србији.

 

Наводи да ће један део људи сигурно бити расељен, док ће неки по реадмисији бити враћени у Македонију или Бугарску, у зависности од тога из које су земље ушли у Србију.

 

Према његовим речима, међу њима има и избеглица из ратом захваћених подручја, али и економских миграната.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;