«ЕУ не би требало да олакша Турској прелазак на безвизни режим», изјавила је Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микли Лајтнер у емисији радиостанице «О1» уочи састанка у Бриселу Министара унутрашњих послова ЕУ о миграцијама и борби против тероризма, преноси ТАСС. Према њеним речима, Брисел треба да обезбеди «тачку раскида уговора» са Анкаром ако турска страна буде поступала супротности од својих обавеза.

turska-ankara-8

Микли Лајтнер је такође приметила да се, генерално гледано, «веома критично» односи према тој идеји. «Све ово треба преиспитати, имајући у виду да Турска ставља опозициони лист под контролу, а три дана овде ставља на сто списак жеља и још чека охрабрење у виду либерализације визног режима», објаснила је она.

«У овом тренутку питам да ли још увек ценимо наше вредности или треба да их бацимо у море», додала је Министарка.

Она је нагласила да на путу до укидања виза држава мора да испуни одређене услове. «Турска не треба да буде изузетак», убеђена је госпођа Микли Лајтнер.

Осим тога, она сматра да ако ЕУ и Турска коначно постигну договор и Анкара помогне у решавању мигрантске кризе у замену за либерализацију визног режима, потребно је да се регулишу и разлози за раскид уговора у случају да турска страна не испоштује обавезе.

Ката

Тагови: ; ; ;