Студенти истанбулског Универзитета и истанбулског Техничког Универзитета су снимили видео поруку у којој је чувени турски песник Хусеин Хајдар читао песму под називом «Извињење великом руском народу» на најзнаменитијим местима у Истанбулу (крај споменика Ататурку на тргу Таксим, на шеталишту крај Босфора и слично).

 

 

У песми се аутор извинио Русима због Председника Реџепа Тајипа Ердогана, чијом кривицом је оборен руски војни авион. Као што је Хајдар написао у песми, осећа се кривим јер се «све то дешавало пред његовим очима», а он је можда све то могао да заустави.

 

«На наше очи су поцепане братске везе» — јадикује песник.

Мајаковског и Горког,
Ивана совјетског, који је штитио
Од нациста земљу своју

Опроштај тражим од земље хероја
Од жена, мушкараца, деца и стараца
Од 23 милиона побијених људи,
Од Гагарина хероја,
И брата совјетског који нам је пружио руку
Током нашег великог националног рата

Нисам могао од срамоте спасти своју земљу
Од великог руског народа тражим помиловање
И падајући на колена, молим мајку Олега Пешкова за опроштај

 

24 новембра 2015 године турски ловац Ф-16 је оборио руски Су-24. Руско Министарство одбране је нагласило да је авион летео преко територије Сирије, која је одобрила летове руском војном ваздухопловству.

 

Пилот Олег Пешков се катапултирао али су га убили терористи са земље. Навигатор се спасао и стигао је до руске базе. Тамо је рекао да његов авион није нарушио турски ваздушни простор и да турска војска није ни контактирала посаду, већ су одмах отворили ватру, не дајући могућност авиону да промени курс.

 

Према WikiLeaks, турски Председник је лично дао наређење да се обори руски авион.

 

Хусеин Хајдар је познати турски песник, добитник многих националних награда.
Прва Хајдарова збирка песама је освојила прву награду Академског издавачког друштва.

 

Истанбулски Универзитет и Истанбулски Технички Универзитет су водећи Универзитети у земљи и најпрестижнији на Блиском истоку.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;