Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је податаке о значајном порасту етнички мотивисаног насиља, претњи и говора мржње усмерених према преосталим Србима у Хрватској, које је објавило Српско народно веће и оценио да је главни узрок томе долазак ХДЗ-а на власт.

Linta-s

 

Миодраг Линта, међутим, сматра и да режим Бориса Тадића сноси велику одговорност за погоршан положај преосталих Срба у Хрватској, јер је одлучио да подржи европски пут Хрватске «преко леђа својих сународника».

 

Како наводи Линта у писаној изјави достављеној медијима, у 2014. години забележена су 82, а у 2015. години чак 189 случајева етнички мотивисаног насиља, пријетњи и говора мржње.

 

«Главни узрок ширењу антисрпства јесте повратак Хрватске демократске заједнице проусташкој политици свог првог председника Фрање Туђмана након уласка Хрватске у Европску унију 2013. године», сматра Линта.

 

Линта сматра и да режим Бориса Тадића сноси велику одговорност за садашњи погоршан положај преосталих Срба у Хрватској.

 

«Режим Бориса Тадића је за време преговора Хрватске са Европском унијом о поглављу 23 ‘Правосуђе и људска права’ током 2010. и 2011. године одбио да подржи захтев преко 100 избегличких удружења да званична Србија упозна Европски савет, Европску комисију, Европски парламент, Савет Европе, ОСЦЕ и европску јавност са нерешеним имовинским и бројним другим проблемима стотина хиљада протераних Срба», тврди Линта.

 

Сматра да је режим Бориса Тадића одлучио да подржи европски пут Хрватске «преко леђа својих сународника» са, како каже, бесмисленим образложењем да ће Хрватска после уласка у Европску унију постати пријатељ Србије и решити проблеме протераних Срба.

 

«Нажалост, протерани Срби и српски повратници су знали да ће ХДЗ поново показати своје право лице и вратити се својој политици из деведесетих година чим Хрватска постане члан Европске уније», закључио је Линта.

 

(РТС)

Тагови: ; ; ;