САД Русији враћа украдене историјске артефакте од непроцењиве вредности

Америчке власти вратиле су Русији 28 важних историјских докумената и артефаката, који потичу из периода од XVIII до XX века, а који су током 1990их година украдени из неколико руских архива.

Повратак докумената уприличен је у четвртак на свечаној церемонији у резиденцији америчког амбасадора у Москви. Међу документима је неколико царских повеља из XVIII века, затим документи из периода владавине Јосифа Стаљина и други вредни артефакти.

561D3101-A9EB-4FC7-8718-398FE958F555_w640_r1_s

Међу документима су повеље које су потписивали цареви од Петра Великог до Павла I, затим оригинални декрет Народном комесаријату одбране СССР, који је потписао Стаљин, као и 17 цртежа архитекте Јакова Черникова, истакнутог представника совјетског конструктивизма.

Након што су украдени, документи су се нашли на бројним аукцијама, уметничким галеријама и приватним колекцијама у САД.

Као главни осумњичени за крађу, типована је злогласна криминална група Владимира Фајнберга. Осим до сада враћених антиквитета, Фајнберг, који је познат као страствени колекционар антиквитета, је са својим саучесницима украо и у иностранство извезао 700 јединствених аутограма руских царева, чија је вредност на аукцијама процењена на 24 милиона долара. Фајнберг је 1996 године побегао у Израел, где и данас живи, а сваки покушај руских власти да га ухапси био је безуспешан.

Ово је шести пут у последњих неколико година да америчке власти организују враћање Русији историјских артефаката који су украдени 1990их година. Од 2007 године Русији је враћено око 150 антиквитета.

Ката

посты:

Коментари: