Председник Србије Томислав Николић састао се у Москви са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Николић је захвалио Путину за све што је учинио за Србију, а Путин је истакао да две земље имају историјски добре односе.

 

Vladimir-Putin-i-Tomislav-NIkolic

 

Председник Владимир Путин честитао је председнику Србије Томиславу Николићу на «заслуженој награди» Међународног фонда јединства православних народа која му је уручена у Москви.

 

«Много сте урадили за заштиту и популаризацију источно-хришћанских вредности. Знам то и лично. Ми смо више пута водили поверљиве затворене разговоре. Хоћу лично да вам захвалим», рекао је Путин Нколићу на почетку састанка у Кремљу.

 

Председник Русије је оценио да се односи две земље развијају успешно и да ће о томе са Николићем разговарати и данас.

 

Николић је захвалио на честиткама рекавши да му је награда коју је јуче примио «посебно драга јер носи име патријарха Алексеја Другог који је био у Србији када јој је било најтеже».

 

Путину је захвалио и на времену које је издвојио за сусрет са њим, иако је, како је рекао, дошао у Москву другим поводом.

 

«Лично сам захвалан за то што сте прошле и свих прошлих година учинили за Србију», рекао је Николић.

 

«Не можете да замислите колико се Србија осећа захвалном због два ваша поступка који се тичу будућности Србије али и Републике Српске», казао је Николић наводећи да је Русија блокирала резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН и спречила улазак Косова у Унеско.

 

Николић је рекао да би «доношењем резолуције о Сребреници Срби били оптужени као геноцидни народ и потврдили би се стереотипи који су постојали о томе» и подсетио на поступак руског цара који је «у рат ушао да би одбранио српску браћу».

 

 

«Знам колико је тешко у Савету безбедности УН ставити вето и тај ће потез остати запамћен у Србији… Ово носим на срцу и једва сам чекао да вам све то кажем и да захвалим за подршку коју Србија има у покушају да стане на своје ноге и прикључи се развијеним земљама», нагласио је Николић.

 

Николић је Путину захвалио и за испољено разумевање за понашање Србије у међународним односима као и за храброст коју Русија показује у борби против Исламске државе.

 

«Нажалост ово није 1999. година, иначе (да јесте) ми не бисмо говорили о бомбардовању Србије», казао је председник Србије додајући да је то хтео да каже и пред новинарима.

 

Путин је оценио да две земље имају историјски добре односе, али да се нада да ће се окренути садашњости .

 

«Надам се да ћемо се сада пребацити на савремена, позитивна питања дневног реда», рекао је председник Русије наводећи да ће са Николићем разговарати о ситуацији у региону и о билатералним односима.

 

Путин је као значајно оценио то што је премијер Србије Александар Вучић јесенас посетио Москву и што ће, како се нада, руски премијер Дмитриј Медведев ускоро посетити Београд.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ; ;