Србија је обавестила Хашки трибунал да је покренула поступак за изручење троје чланова Српске радикалне странке које је Трибунал оптужио за непоштовање суда.

 

radikali

 

Трибунал је Петра Јојића, Вјерицу Радету и Јова Остојића оптужио због утицања на сведоке и ометања правде у поступку против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

 

У редовном извештају суду, поднетом јуче, правни заступник Србије Саша Обрадовић известио је расправно веће да ће «предмет у поступку за предају оптужених, пошто је размотрен на поверљивој седници Владе, бити хитно прослеђен Вишем суду у Београду на даљу надлежност».

 

«Чим добијем обавештење да је судија за претходни поступак Вишег суда у Београду донео решење у складу са Законом о сарадњи, известићу о томе секретаријат Трибунала ради предузимања благовремених мера припреме за почетак поступка пред претресним већем», написао је Обрадовић у извештају који је Трибунал данас објавио.

 

Због несарадње у том предмету, Трибунал је у октобру прошле године Србију пријавио Савету безбедности УН.

 

Оптужница против Јојића, Радете и Остојића подигнута је још 30. октобра 2012, а суд у Хагу објавио ју је тек 1. децембра 2015. уз образложење да то чини зато што званични Београд није оптужене ухапсио, иако је Трибуналов налог за хапшење добио у јануару прошле године.

 

Према оптужници, Јојић, Радета и Остојић «застрашивали су, узнемиравали, нудили мито» двојици сведока у процесу против Шешеља.

 

На заседању 10. фебруара, посвећеном напорима Србије да налог за хапшење споведе, председавајући судија Алфонс Ори позвао је Србију да «без одлагања» ухапси и у Хаг изручи троје радикала, констатујући да Београд не сарађује и не чини ништа да налог за хапшење спроведе.

 

Обрадовић је тада узвратио да Влада Србије мора да води рачуна о «политичко-безбедносним аспектима» сарадње са Трибуналом, будући да сматра да «ситуација од краја 2014. није нимало једноставна», о чему је суд, према његовим речима, детаљно известила у поверљивим поднесцима.

 

Оптужени Јојић, Радета и Остојић више пута су изјавили да се неће добровољно предати Трибуналу, што је рекао и њихов лидер Војислав Шешељ, коме би Трибунал 31. марта требало да изрекне пресуду по оптужници за злочине над Муслиманима и Хрватима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991–93.

 

РТС

Тагови: ;