Познати турски песник Хусеин Хајдар се извинио Русима због Председника Реџепа Тајипа Ердогана, чијом је грешком оборен руски војни авион, а пилот погинуо. Као што је Хајдар написао у својој песми «Извињење великим руском народу», сматра се кривим јер се злочин догодио «пред његовим очима», а он је могао да покуша да га заустави.

 

«На наше очи су поцепане братске везе» — јадикује песник.

Мајаковског и Горког,
Ивана совјетског, који је штитио
Од нациста земљу своју

Опроштај тражим од земље хероја
Од жена, мушкараца, деца и стараца
Од 23 милиона побијених људи,
Од Гагарина хероја,
И брата совјетског који нам је пружио руку
Током нашег великог националног рата

Нисам могао од срамоте спасти своју земљу
Од великог руског народа тражим помиловање
И падајући на колена, молим мајку Олега Пешкова за опроштај

 

24 новембра 2015 године турски ловац Ф-16 је оборио руски Су-24. Руско Министарство одбране је нагласило да је авион летео преко територије Сирије, која је одобрила летове руском војном ваздухопловству.

 

Пилот Олег Пешков се катапултирао али су га убили терористи са земље. Навигатор се спасао и стигао је до руске базе. Тамо је рекао да његов авион није нарушио турски ваздушни простор и да турска војска није ни контактирала посаду, већ су одмах отворили ватру, не дајући могућност авиону да промени курс.

 

Према WikiLeaks, турски Председник је лично дао наређење да се обори руски авион. Према извору WikiLeaks, шеф Турске је одлучио да «доведе земљу на ивицу рата са Русијом» како би ујединио Владу и добио општу подршку.

 

Хусеин Хајдар је познати турски песник, добитник многих националних награда. Рођен је 1956 године. Године 1973 је освојио прво место на нонкурсу песника у организацији Министарства за национално образовање. Од 1979 године су његове песме штампане у водећим часописима као што су «Друштво и уметност», «Рад у уметности», «Књижевни фронт», «Турски језик», «Имовина», «Литературни фронт», «Национална уметност»..
Прва Хајдарова збирка песама је освојила прву награду Академског издавачког друштва.

 

Ката

Тагови: ; ;