Турооператори у Албанији су затражили од Владе своје земље да помогне у стварању «конкурентног производа» за руске путнике. Они желе да се успостави стратегија за развој и промоцију туризма Албаније уз помоћ низа пореских олакшица и механизама.

Турооператори кажу да, у контексту тензија између Русије и Турске, Албанија има историјску шансу да добије упориште на руском тржишту, објављено је на сајту Удружења туроператора из Русије.

saranda

Према једном руском стручњаку који је специјализован за албански туризам, такви планови су тренутно преамбициозни.

«Пре свега, Албанија нема толико разноврсних и квалитетних хотела као Турска или Египат. Друго, држава није развила могућност «all inclusive» како Руси воле. С друге стране, албанска обала је пуна нетакнутих и мирних плажа, Јонско и Јадранско море су кристално чисти, а трошкови смештаја у хотелима су знатно нижи од популарних европских дестинација. Али у целини гледано, Албанија је по путној инфраструктури, укључујући путеве, превоз, хотеле и забаву и даље далеко од жељеног», рекао је експерт.

Између Русије и Албаније нема директних авионских веза. Најчешће у Албанију сврате Руси који путују без виза у суседне земље са безвизним режимом, као што су Македонија, Србија и Црна Гора.

У задњих неколико година, Албанија током летње сезоне укида визе за руске држављане. Прошле године је безвизно лето за Русе трајало од 1 јуна до 1 новембра. Очекује се да ће се исто организовати и ове летње сезоне.

Ката

Тагови: ; ;