Дански документарац «15 минута – масакр у Двору» узбуркао је хрватску јавност и изазвао гнев бивших војника, пошто се испоставило да је Хрватска суфинансирала филм у којем се за тај злочин терете припадници Хрватске војске.

 

двор на уни

 

Удружење Домовинског рата тражиће од министра културе Златка Хасанбеговића смену директора Хрватског аудиовизуалног центра (ХАВЦ-а) Хрвоја Хрибара због пропуста у суфинансирају данског документарног филма.

 

Реч је о документарцу «15 минута — Масакр у Двору» који говори о убиству десет менталних болесника 8. августа 1995. године, само десетак метара од базе данског батаљона Унпрофор-а који није спречио злочин за који се у филму окривљује Хрватска војска, пишу хрватски медији.

 

Јосип Јурчевић, оснивач централног архива Министарства одбране, објаснио је да «још нису утврђени починиоци тог злочина, али многе чињенице указују на то да су то урадили Срби, те да разне стране, попут данског батаљона, тај злочин желе да припишу хрватској страни».

 

«Том ‘скандалозном филму’ ХАВЦ је одобрио 250.000 куна», нагласио је Јурчевић и најавио да се планира снимање документарног филма који ће аргументовано говорити о том застрашујућем злочину.

 

Пензионисани пуковник Ивица Панџа Оркан сматра да у Хрватској свако сме да снима шта жели, али да нико нема правa да државним новцем финансира такве филмове.

 

Панџа је истакао да је још у августу поднео кривичну пријаву полицији због суфинансирања тог филма, али да му се још нико није јавио.

 

Такође, нагласио је да је за њега неприхватљиво и да се у том филму појављује генерал Миле Новаковић и председник Удружења Веритас Саво Штрбац.

 

Редитељ Павле Врањичан наводи да је понашање данског батаљона у Двору допринело том злочину, те да је очито да су се припадници тог батаљона зближили са локалним побуњеницима.

 

Врањичан је нагласио да Данска финансирањем таквих пројеката жели да оправда понашање свог батаљона у снагама Унпрофор-а.

 

Представник ХАВЦ-а Драго Перић нагласио је да ХАВЦ није одобрио приказивање филма, као и да филм није био направљен у складу са договором са данском продукцијом.

 

Перић је рекао да пропуста у филму има и да ће ускоро припремити конференцију за медије на којој ће све разјаснити. Такође, додао је да ХАВЦ учествује «као једна страна» и поновио да тај центар није одобрио филм.

 

«Без обзира на то што ХАВЦ није одобрио филм, продуцент га може пустити у дистрибуцију», закључио је Перић.

 

 
«ЗБОГ БЕЗБЕДНОСТИ ХРВАТА» ОДЛОЖЕН ДАНСКИ ДОКУМЕНТАРАЦ О МАСАКРУ У ДВОРУ
 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ; ;